Nieuws van Eckhardt Fotografie

Een WorkshopWalk op het strand

workshopwalk op het strand

Een WorkshopWalk on the Beach was nog niet in ons opgekomen maar de klant is natuurlijk koning en zeker als het prachtig nazomer weer is. Vorige week kregen we de vraag of de WorkshopWalk, die we normaal gesproken in het centrum van Den Haag houden, ook op het strand of in een bos kunnen doen. De dame in kwestie heeft meer met natuurfotografie dan met straatfotografie en het leek haar handig om haar praktijkvragen dan direct beantwoord te zien. Nou, dat leek ons ook wel een goed plan 🙂

De weersverwachtingen van afgelopen donderdag waren bijzonder voor de tijd van het jaar. In plaats van paddenstoelen fotograferen in het bos werd de WorkshopWalk gehouden op het strand. Strandslag 7 bij Millers Beach voor de kenners.

De dame had 2 jaar geleden een mooie Nikon D5100 camera gekregen. Ze fotografeert graag in de natuur in alle weersomstandigheden en jaargetijden. Of het nu een vergezicht is, een insect of prachtige planten en bloemen. Ze heeft een flinke verzameling foto’s inmiddels. Tot afgelopen donderdag fotografeerde ze automatische stand van haar toestel. ‘Click & Go’ zoals ze het zelf noemde.

Met de automatische stand is op zich natuurlijk niks mis maar als je zelf de beperkingen ervan gaat ervaren, dan wordt het tijd om eens verder te kijken wat je prachtige spiegelreflexcamera in huis heeft.

Een heldere uitleg

Wilco begint de WorkshopWalk altijd met een korte maar heldere uitleg van de kracht van de fotografie: de belichtingsdriehoek. In begrijpelijk Nederlands legt Wilco uit wat de begrippen ISO, diafragma en sluitertijd inhouden. Samen lopend over het strand wordt er geëxperimenteerd met deze belangrijkste componenten van de fotografie. Het opent bijna altijd de ogen van de deelnemers en de vele mogelijkheden worden opeens zichtbaar. Naarmate men meer ziet wat de instellingen doen, des te sneller worden de beperkingen van de automatische stand zichtbaar.

In het tweede deel van de WorkshopWalk wordt meer stil gestaan bij de compositie van de foto’s. Met enkele kleine aanwijzingen wordt al snel anders naar de eigen foto’s gekeken. Hoewel er een aantal standaard compositieregels zijn, is het vooral de eigen interpretatie die een foto juist jouw foto maakt natuurlijk. Niemand is verplicht om de compositieregels te volgen. Ook komt het voor dat het mensen simpelweg niet lukt om enkele compositieregels in hun foto te krijgen. Maar…. met de juiste compositie in je foto ‘spreekt’ de foto een stuk beter. Natuurlijk vraagt dit wel de nodige oefening en enig inzicht. Een lensball maakt het er dan niet makkelijker op 🙂

Een hele nuttige middag

De dame van afgelopen donderdag heeft een hele nuttige middag gehad. Haar ogen zijn geopend zoals ze het zelf verwoorde. Haar grootste winstpunten zijn het toepassing van de juiste diafragma voor haar foto’s van bloemen en de sluitertijd om de spetters van de golven beter op de foto te krijgen. Ze gaat met al haar opgedane kennis flink verder oefenen en Wilco mag pas haar naam als referentie gebruiken als haar Instagram account van betere foto’s is voorzien 🙂 De foto’s van dit artikel komen in ieder geval al van haar hand en toestel.

Volgende week heeft Wilco wederom afspraken voor WorkshopWalks in de agenda staan. Misschien verschuift er nog wel één naar het bos want de paddenstoelen schieten vast uit de grond dit weekend.

Wil jij meer informatie over de WorkshopWalk? Kijk dan op deze pagina van onze website of stuur even een berichtje.