Fotografie tipsNieuws van Eckhardt Fotografie

Foto’s van een sportwedstrijd. Mag dat nog wel met de nieuwe AVG?

Foto's van een sportwedstrijd. Mag dat nog wel met de nieuwe AVG?

Foto’s van een sportwedstrijd. Mag dat nog wel met de nieuwe AVG? De nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die sinds 25 mei van dit jaar in werking is getreden zorgt nog voor veel onduidelijkheid bij sportverenigingen. Mag je nu wel of niet foto’s maken van sportwedstrijden. Mag je die nu wel of niet op je Facebookpagina plaatsen. De nieuwe Europese privacywet General Data Protection Regulation (GDPR) is niet op alle vlakken even glashelder.

Als professioneel fotograaf, maar ook als o.a. oud-webmaster en huisfotograaf van een sportvereniging, krijgen we erg veel vragen over de nieuwe AVG. Als fotograaf heeft deze nieuwe privacywet veel impact gehad. We hebben ons dan ook uitvoerig laten voorlichten door juridisch specialisten, advocaten en toezichthouders. Tijd om een blog te besteden aan deze nieuwe en vergaande privacywet.

Persoonsgegevens

Het belangrijkste van deze nieuwe wet is de bescherming van de consument. Consumenten hebben nu meer rechten als het gaat om controle over hun persoonsgegevens. Bedrijven hebben meer verplichtingen gekregen als het gaat om de privacy van consumenten en dat is natuurlijk alleen maar goed. Wie zich niet aan de nieuwe wet houdt kan een boete opgelegd krijgen. Alles draait nu om de persoonsgegevens van het individu.

‘Persoonsgegevens’ is een heel ruim begrip. Niet alleen je woonadres, postcode, woonplaats, mobiele nummer, ip-adres of e-mailadres zijn persoonsgegevens, maar ook zaken zoals je aankopen die geregistreerd worden, je belgedrag, hoe vaak en sinds wanneer je bij een sportvereniging komt en locatiegegevens (zoals in een smartphone). En…. beeldmateriaal zoals foto’s en video’s.

Tot afgelopen voetbalseizoen stonden we graag langs de zijlijn om foto’s te maken van de voetballende zonen en/of het eerste elftal van de sportvereniging waar Wilco al ruim 40 jaar lid van is. Deze foto’s werden dan o.a. gebruikt ter illustratie van het verslag voor op de website van de voetbalvereniging, onze eigen website en op de verschillende Facebookpagina’s. Met de nieuwe AVG is dat opeens een heel ander verhaal geworden.

Sportverenigingen mogen door de AVG niet langer zomaar foto’s plaatsen van leden. Zij moeten toestemming van de leden en ouders van jeugdleden hebben als ze foto’s willen publiceren op hun website of social media zoals een Facebookpagina, denk hierbij niet alleen aan de teamfoto’s maar ook van evenementen, trainingen en wedstrijden. Door een eenmalige toestemming bijhorend aan het lidmaatschap is dat van de eigen leden nog wel te overzien maar ze zijn dit ook verplicht van niet-leden zoals de tegenstander en hun ouders e.d.! Een missie die niet te doen is per sportwedstrijd en al helemaal niet bij evenementen en toernooien!

Enige onduidelijkheid zit hem hierin: 

In tegenstelling tot bedrijven, verenigingen en stichtingen, vallen hobbyfotografen en particulieren niet onder de AVG-wetgeving. Dit betekent dat een vriend zonder problemen een foto met jou erop kan delen via Facebook of Instagram.

Als je het niet eens bent met een foto van jou die online is geplaatst, dan kun je je in sommige gevallen beroepen op het portretrecht. Dit betekent dat een foto niet mag worden gepubliceerd zonder toestemming. In het geval van een foto die in opdracht van jou is gemaakt, moet de fotograaf jouw toestemming hebben voordat de foto kan worden geplaatst. Foto’s die niet in opdracht zijn gemaakt, mogen vrij gepubliceerd worden. Tenzij jij als afgebeelde persoon een ‘redelijk belang’ hebt om publicatie van de foto te voorkomen. Dit belang kan privacy zijn, of een financieel belang, als iemand geld verdient met jouw foto.

Dus wat betekent dat nou in de praktijk?
  • Als ouder mag ik foto’s maken van een voetbalwedstrijd en deze mag ik plaatsen op mijn persoonlijke Facebookpagina. Ook als er meer mensen op staan dan alleen mijn eigen zoon.
  • Ik ben echter professioneel fotograaf (ZZP) en daardoor mag ik de foto’s niet op mijn website of bedrijfspagina op Facebook plaatsen. Eckhardt Fotografie is immers een bedrijf.
  • Een professioneel fotograaf mag de foto’s aanbieden aan de sportvereniging maar deze mogen ze niet publiceren op hun website of Facebookpagina. Zij handelen dan als vereniging.
  • Als een sportvereniging foto’s op hun website of Facebook-pagina plaatst, dan hebben ze van elk individu op de foto toestemming nodig. Ook van de tegenstander en toeschouwers.

Was dat nu allemaal wel zo nodig? U mag het zeggen 🙂 

Foto’s van een sportwedstrijd. Mag dat nog wel met de nieuwe AVG? Eigenlijk dus niet…..


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen