Nieuws van Eckhardt Fotografie

Vliegbewijs nodig voor je drone

Vliegbewijs nodig voor je drone

Per 1 januari heb je een vliegbewijs nodig voor je drone als je ermee wilt vliegen. Ook heb je een exploitatienummer nodig van de RDW. Voor de meer serieuze drone is zelfs een vaardigheidsbewijs noodzakelijk. E.e.a. is onderdeel van nieuwe Europese wetgeving. Foto’s of even snel een filmpje maken met je drone wordt zo een stuk ingewikkelder en het kost uiteraard ook weer extra geld.

Heb jij een drone, of ken je iemand met een drone, lees deze blog dan even goed. De boetes kunnen flink oplopen en ook kan de drone in beslag worden genomen.

Ook wij hebben twee drones en maken zo nu en dan graag gebruik van hun mogelijkheden. Zo hebben we op ons YouTube kanaal al eens filmpjes gepubliceerd van onze drone zoals deze en deze. Ook maken we graag eens een foto van bovenaf zoals deze foto van de Pier in Scheveningen.. Onze kleinste aanwinst is vorig jaar aangeschaft om al voorbereid te zijn op deze nieuwe wetgeving. Niet zonder toeval kozen wij voor de DJI Mavic Mini omdat deze slechts 249 gram weegt. Voor drones boven de 250 gr is een vliegbewijs noodzakelijk. Voor onze grote drone, de DJI Phantom, is naast een vliegbewijs ook nog een vaardigheidsbewijs nodig. Voordat deze bewijzen worden afgegeven dien je een online training + examen af te leggen (kosten onderaan deze blog).

Onze kleinste drone hebben we o.a. aangeschaft ter ondersteuning van onze bruidsfotografie en fotoshoots op het strand. De gewijzigde wetgeving maakt e.e.a. nu wel wat complexer maar nog niet onmogelijk. De no-fly zones zijn aardig uitgebreid en vliegen boven de natuur, zoals de duinen, is in veel gevallen ook aan vergunningen gebonden. 

Een kleine samenvatting in onderstaande video:

De concreet gezegd:

Wanneer je wilt vliegen met een drone die zwaarder dan 250 gram is, of heb je een drone met een camera, dan moet je jezelf registreren bij de RDW. Dit doe je door een exploitantnummer voor je drone aan te vragen. Als je dit nummer van de RDW hebt ontvangen dan is het verplicht om deze met een sticker of brandplaatje op de drone aan te brengen. Afhankelijk van het gewicht van je drone en het risico van je vlucht heb je een opleiding nodig.

Afhankelijk van de classificatie van de drone heb je een opleiding nodig en moet je je houden aan bepaalde regels:

  • Drones lichter dan 250 gram: geen opleiding nodig
  • Drones tussen de 250 en 500 gram: online examen
  • Drones tussen de 500 gram en 2 kilo: online examen en theorie examen
  • Drones tussen 2 en 25 kilo: online examen
Waar mag ik wel en niet vliegen?

Met een drone zwaarder dan 2 kilo heb je alleen een online examen nodig en met een drone tussen de 500 gram en 2 kilo moet je, naast het online examen, ook nog een theoretisch examen doen. Dat heeft alles te maken met de afstand die je moet houden tot mensen en gebouwen. In alle gevallen houd je je aan de algemene regels voor het vliegen met een drone.

Drones tot 250 gram met camera (categorie A1)

Heb je een drone van 249 gram of minder dan hoef je de drone alleen te registreren bij de RDW. Je hebt geen opleiding nodig en mag vliegen boven mensen en gebouwen, maar niet boven menigten. Men adviseert wel om een droneopleiding te volgen om bekend te worden met de regels voor het vliegen met drones.

Drones tussen de 250 gram en 500 gram (categorie A1)

Voor drones van 250 tot 499 gram heb je wel een opleiding nodig en natuurlijk moet je je drone registreren bij de RDW. Voor deze drones is een online examen van 40 vragen voldoende. Je mag daarna ook boven mensen (geen menigte) en gebouwen vliegen.

Drones tussen de 500gram en 2kg (categorie A2)

Wil je vliegen met een drone tussen de 500 gram en 2kg dan heb je een online opleiding en een extra examen van 30 vragen nodig én moet je verklaren dat je de voorgeschreven vliegoefeningen thuis hebt gedaan. Je moet dan wel minimaal 50 meter afstand houden van mensen op de grond, behalve als de mensen weten dat je met de drone vliegt (op een filmset of bij een bruiloft)

Drones tussen de 2kg en 25kg (categorie A3)

Heb je een drone zwaarder dan 2kg dan heb je voldoende aan een online training met examen, maar moet je wel minimaal 150 meter afstand houden van gebouwen, industrie- en recreatiegebieden. Daarnaast houdt je afstand van voorbijgangers met de 1:1 regel. Vlieg je 30 meter hoog dan moet je ook 30 meter afstand houden, behalve als de mensen weten dat je met de drone vliegt (op een filmset of bij een bruiloft).

En wat kost dat allemaal dan wel niet?

Voor niks gaat de zon op en het vliegen met de drone is natuurlijk enorm populier. Of moeten we zeggen was populair? De strenge regelgeving maakt het er allemaal niet eenvoudiger op en de kosten zijn ook niet mals.

  • Kosten aanvragen (en verlengen) vliegbewijs:        € 10,00 
  • Kosten aanvragen exploitantnummer:                     € 23,00
  • Kosten verlengen exploitantnummer:                      € 13,00 (jaarlijks)
  • De online opleiding voor het vliegbewijs:                € 100,00 (5 jaar geldig)
  • De online opleiding voor het vaardigheidsbewijs: € 200,00 (5 jaar geldig)

Meer info over de opleidingen vind je o.m. HIER. Meer informatie vanuit de Rijksoverheid staat HIER.

Loosduinse molen de Korenaer

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen