Waarom beschuit met muisjes?

Waarom beschuit met muisjes?

Een bevalling wordt altijd geassocieerd met beschuit met Muisjes. Ook wij gebruiken bij een zwangerschapsshoot muisjes om over de buik heen te gooien. Waar komen die muisjes eigenlijk vandaan? Waarom beschuit met Muisjes?

Al vanaf onze eerste zwangerschapsshoot, nu 10 jaar geleden, gebruiken we Muisjes om over de zwangere buik heen te strooien. Geen idee hoe we daar aan kwamen maar we hebben dit vast elders eens gezien. Toch zien we het niet veel bij onze collega’s. Beschuit met Muisjes is trouwens iets typisch Nederlands. Omdat we steeds vaker expats in onze thuisstudio krijgen en zij vaak gek opkijken bij de vraag over de Muisjes over de buik, zijn we eens gaan achterhalen waar dit fenomeen vandaan komt.

Zoals bij veel tradities is het gebruik van beschuit met Muisjes door de eeuwen heen ontstaan. Er is niet één heel duidelijk verhaal achter het ontstaan van deze traditie. Het is wel mogelijk om de verschillende onderdelen te verklaren:

Het vieren van een geboorte

Een geboorte moet gevierd worden! Daar waren ze in de Middeleeuwen al van overtuigd, vooral omdat het toen helemaal niet vanzelfsprekend was dat moeder en kind de bevalling overleefden. Een geboorte in de Middeleeuwen was, door de beperkte medische middelen, zeker niet zonder risico’s. Dus werd een voorspoedige bevalling uitgebreid gevierd met vrienden, familie en de hele buurt. Aan de kinderen uit de buurt werden lekkernijen uitgedeeld, die het nieuwe kindje zogenaamd had meegenomen. De kraamvisite (en de moeder) werden getrakteerd op iets lekkers. Dit was vaak een zoete traktatie, in de loop der eeuwen is dit beschuit met Muisjes geworden. Pas in de achttiende eeuw begon men anijszaadjes te versuikeren.

Anijs

Muisjes bestaan uit anijszaadjes omhuld met een laagje suikerglazuur. Vroeger werd gedacht dat anijs goed zou zijn voor de borstvoeding. Daarnaast zou anijs ook helpen de baarmoeder na de geboorte tot de oorspronkelijke grootte terug te brengen. Muisjes zijn dus niet alleen een lekkernij, maar zouden ook nog eens goed zijn voor de kraamvrouw.

De Muisjes

Waarom Muisjes Muisjes heten, daar denken historici verschillend over. Een suggestie is dat het uiterlijk van het strooisel voor deze naam heeft gezorgd. Alleen het steeltje steekt uit het bolletje, waarmee het geglazuurde zaadje op een muisje lijkt. Een andere gedachte is dat de muis, met zijn snelle voortplantingscyclus, gezien werd als het symbool van vruchtbaarheid.

Witte, blauwe en roze Muisjes

Roze voor een meisje en blauwe voor een jongen… heel logisch, maar dit is niet altijd zo geweest. Bij de geboorte van een meisje werd sinds 1860 roze muisjes geserveerd, maar bij een jongen kreeg je witte Muisjes voorgeschoteld. Pas in 1994 werden de blauwe Muisjes geïntroduceerd.

Het beschuit

Beschuit was vroeger behoorlijk duur en werd vooral gegeten bij feestelijke gelegenheden. Het eten van dit luxeproduct was niet voor iedereen weggelegd, vooral de rijke burgerij genoot van deze traktatie bij de geboorte van een kindje. Armere mensen aten wittebrood met suiker. Een beschuitje met suiker (of dus Muisjes) werd gezien als een echte traktatie.

De traditie

Vroeg in de twintigste eeuw was beschuit met Muisjes nog steeds geen echte traditie. De Muisjes werden pas echt populair toen De Ruijter de Oranjes in 1938 een enorm blik Oranje Muisjes aanbood bij de geboorte van hun dochter, prinses Beatrix. Sindsdien heeft de Nederlandse bevolking de beschuit met Muisjes omarmd en is het een populaire traditie geworden. Muisjes is ook een merknaam van deze producent, vandaar dat wij Muisjes met een hoofdletter schrijven. Sterker nog, het is een geregistreerde merknaam en mag dus niet zonder meer door anderen worden gebruikt.

Hoewel beschuit met Muisjes een oubollige traditie is, vindt bijna iedereen deze traktatie bij een geboorte leuk en lekker. Ook steeds meer expats kiezen voor deze typisch Nederlandse traditie en verrassen familie in het buitenland dan ook graag met onze foto’s met de muisjes over de buik!

Kersverse ouders verrassen of krijg je zelf een baby? Vier de geboorte met een persoonlijk pakje De Ruijter Muisjes®!

zwangerschapshoot in Den Haag


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!