Weer voor een hele korte sluitertijd

Weer voor een hele korte sluitertijd

Het is echt weer voor een korte sluitertijd en heel veel water. Breng elke waterdruppel mooi in beeld bij een watergevecht. Koel af en geniet na van prachtige en vooral haarscherpe foto’s. 

Eén van de drie basis begrippen van fotografie is de sluitertijd, de andere twee zijn diafragma en ISO. De sluitertijd is verantwoordelijk voor twee dingen. Ten eerste zorgt het voor de helderheid van je foto. Ten tweede kan het een dramatische effecten creëren door een vriesactie of bewegingsonscherpte.

Met een korte sluitertijd is het erg mooi om water te fotograferen. Op deze manier ‘bevries’ je als het ware het water in je foto. Vooral bij het fotograferen van druppels of opspringend water kan dit erg mooi zijn. Wanneer je bijvoorbeeld spelende kinderen of dieren in het water fotografeert, is het vaak mooi om een korte sluitertijd te gebruiken zodat de ‘actie’ mooi wordt vastgelegd. 

Hoe meet je sluitertijd?

Sluitertijden worden meestal gemeten in fracties van een seconde. Wanneer ze onder een seconde zijn, bijvoorbeeld 1/4 betekent dit een kwart seconde. Terwijl 1/250 één tweehonderdvijftigste van een seconde (of vier milliseconden) betekent.

De meeste moderne DSLR’s kunnen sluitertijden tot 1/4000ste van een seconde aan. Terwijl sommige veel sneller met een snelheid van 1/8000ste van een seconde en sneller kunnen. Aan de andere kant is de langst beschikbare sluitertijd op de meeste DSLR’s of spiegelreflexcamera’s meestal 30 seconden.

Leer meer over sluitertijd, ISO en diafragma in onze gratis cursus fotografie en/of tijdens onze WorkshopWalk. In het najaar beginnen we waarschijnlijk weer met onze workshop Digitale Fotografie .

Het is echt weer voor een hele korte sluitertijd! Geniet van het mooie zomerweer en maak prachtige foto’s!


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen